Τι είναι ακριβώς η υπεριώδης ακτινοβολία UV

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το υπεριώδες φως UV (ultraviolet, υπεριώδες) περιέχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα ενέργειας για να ”σπάσει” την μοριακή δομή των μικροοργανισμών. Καθώς οι μικροοργανισμοί περνούν από την υπεριώδη ακτινοβολία (η οποία εκπέμπεται από την υπεριώδη λάμπα),  εξουδετερώνονται  σε κυτταρικό και γενετικό επίπεδο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα μικρόβια, ιοί, βακτηρίδια και οι μύκητες.

Το υπεριώδες φως χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική για την απολύμανση των ιατρικών εργαλείων, εξαρτημάτων, δωματίων και μηχανημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση ασθενειών και νοσημάτων. Ενδείκνυται για Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων για τη σταθερότητά του να καταστρέφει βιολογικούς ρύπους και μικρόβια.

Πως λειτουργεί η λάμπα UV;

Οι λυχνίες υπεριώδους ακτινοβολίας περιέχουν μικρή ποσότητα υδραργύρου, είτε σε ελεύθερη μορφή είτε ενσωματωμένο στην επιφάνεια του σωλήνα. Όταν παρέχεται στη λάμπα ηλεκτρική ενέργεια, ο υδράργυρος εκπέμπει ακτινοβολία UV. Τα ακριβή μήκη κύματος που εκπέμπονται εξαρτώνται από την πίεση κενού που υπάρχει στο εσωτερικό του ίδιου του σωλήνα του λαμπτήρα. Οι λεγόμενοι λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας χαμηλής πίεσης (LP) εκκενώνονται σε σχετικά χαμηλές πιέσεις (μεταξύ 1-10 Pa) και εκπέμπουν μικροβιοκτόνο φως (IE UVC) σε ένα μόνο μήκος κύματος UVC, περίπου 254 nm. Οι λεγόμενοι λαμπτήρες “Medium Pressure” (MP) εκκενώνονται σε αυτό που ονομάζεται “μέτρια” πίεση και εκπέμπουν ένα ευρύτερο φάσμα UV φως με υψηλότερες εντάσεις μεταξύ περίπου 254 – 265nm.

Δεδομένα και Μελέτες

  1. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) συστήνουν τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας με ταυτόχρονη χρήση φίλτρων αέρα και φίλτρων άνθρακα, τα οποία παρέχονται σχεδόν σε όλα τα μοντέλα οικιακών αφυγραντήρων της Puredry Hellas.
  2. Το υπεριώδες φως χρησιμοποιείται για χρόνια στην ιατρική (και τα νοσοκομεία) για την απολύμανση δωματίων και μηχανημάτων, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση ασθενειών και νοσημάτων. Ενδείκνυται για Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων για τη σταθερότητά του να καταστρέφει βιολογικούς ρύπους.
  3. Σύμφωνα με μελέτη της Air & Waste Management Association, ο συνδυασμός φίλτρων αέρα και υπεριώδους λυχνίας UV μειώνει τα βακτήρια κατά 80% σε θάλαμο 3072 κυβικών μέτρων !.