Στο νερό του δικτύου ύδρευσης, αλλά και σε πολλά εμφιαλωμένα νερά, βρίσκεται συνήθως μίγμα χημικών ουσιών όπως Χλώριο, Μόλυβδος, Ζιζανιοκτόνα, Ίνες Αμιάντου, Φυτοφάρμακα αλλά και αρκετοί άλλοι ρυπαντές. Οι χημικές αυτές ουσίες αποδεδειγμένα επιβαρύνουν με την πάροδο του χρόνου την ανθρώπινη υγεία.
Δυστυχώς, οι υγειονομικές προδιαγραφές που καθορίζουν τα επιτρεπτά όρια αυτών των τοξινών στο πόσιμο νερό, βασίζονται σε επιπτώσεις που έχουν μελετηθεί σε ενήλικες. Αυτές οι μέγιστες τιμές ανοχής (MCLs) στηρίζονται επίσης στην εσφαλμένη υπόθεση ότι κάθε φορά είμαστε εκτεθειμένοι σ’ έναν μόνο παράγοντα. Δεκάδες όμως διαφορετικές τοξικές ουσίες που ανιχνεύονται στο νερό της βρύσης λειτουργούν προσθετικά.
Η ραγδαία αύξηση των περιβαλλοντικών ρύπων αλλά και η μειωμένη ικανότητα που έχουν οι άνθρωποι να απομακρύνουν τους ρύπους και τις τοξίνες από το σώμα τους, έχουν ενοχοποιηθεί για τη σημαντική αύξηση του καρκίνου σε όλες του τις μορφές αλλά και πολλών άλλων ασθενειών κατά την τελευταία δεκαετία.
Το σύστημα φιλτραρίσματος νερού είναι λοιπόν μια μεγάλη επένδυση για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.
Tο νερό δεν είναι ίδιο σε κάθε οικιακή βρύση της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ένα φίλτρο που να καλύπτει με οικονομικά αποδοτικό τρόπο όλες τις διαφορετικές ανάγκες των σπιτιών ανά την Ελλάδα.
Η συνηθέστερη κατηγορία προβλημάτων του νερού βρύσης είναι τα ονομαζόμενα ”αισθητικά προβλήματα” και αναφέρονται κυρίως στην θολότητα (χώμα, άμμο, σκουριά, κιτρινίλα κλπ) καθώς και στη δυσάρεστη γεύση και οσμή του νερού από το χλώριο και άλλους χημικούς ρυπαντές του νερού βρύσης.
Είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι καταναλωτές των μεγάλων αστικών κέντρων καταφεύγουν στα πλαστικά, εμφιαλωμένα νερά με τα γνωστά μειονεκτήματα
Το εμφιαλωμένο νερό, από όποια εταιρία και αν παράγεται-εμφιαλώνεται, περνά από αυστηρό και σχολαστικό έλεγχο ποιότητος και καταλληλότητος για χρήση. Το πρόβλημα με τα εμφιαλωμένο νερό δεν είναι στην παραγωγή του, αλλά στην μεταφορά και την αποθήκευσή του. Η εικόνα μας είναι γνώριμη. Νταλίκες και φορτηγά διανομής να μεταφέρουν παλέτες και φιάλες με εμφιαλωμένο νερό, κούτες εμφιαλωμένα νερά εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία ή σκεπασμένα με μουσαμάδες στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, για δύο ή τρεις ημέρες, μέχρι να μπουν στο ψυγείο, από όπου θα τα αγοράσουμε για να δροσιστούμε. Το πρόβλημα είναι ότι η έκθεση του εμφιαλωμένου νερού σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει κατά 90% το μικροβιακό του φορτίο, οπότε τελικά το νερό που πίνουμε μεταβάλλεται από π.χ. ασβεστούχο σε «μικροβιούχο».
© 2022 All rights reserved
Δημιουργία Ιστοσελίδας – Opticweb